• Splav Hornádu

            5. 6. 2023

            Počas maturitných skúšok sme mali možnosť vďaka slovenskému skautingu cez projekt Študentská vodná akadémia s podporou Karpatskej nadácie a deutsche Telekom IT solutions zažiť nezabudnuteľný zážitok splavu Hornádu.  Naše nadšenie bolo neopísateľné a táto aktivita ho jednoznačne naplnila. Pred samotným skrotením Hornádu sme podstúpili prednášku o bezpečnom splave a o tom, ako sa máme vyhýbať prekážkam, aby všetko prebehlo ako po masle. Niektorým z nás nebolo všetko jedno, keď sme po prvýkrát nasadli do kanoe. No aj napriek počiatočným problémom sme to nevzdali a pokračovali ďalej. Pri prvej prekážke sa nedopatrením prevrátil jeden z kajakov. Inštruktori však pohotovo zakročili a ani nie po 30 minútach sme pokračovali v splave. Vďaka priaznivému počasiu a nedávnym dažďom bola rieka dostatočne zásobená vodou a preto sme nemali problém chytiť prúd. Ďalej už splav pokračoval bez problémov a nám sa naskytol pohľad na druhú, neprebádanú stranu hôr. Príroda navôkol nám vyrážala dych meter čo meter. Ďakujeme za tento neopísateľný zážitok a nevieme sa dočkať ďalšieho splavu.

            P.s. naša rada do budúcna- natrieť sa opaľovacím krémom treba aj keď sa slnko skrýva za mrakmi😊

        • Prosba o pomoc
          • Prosba o pomoc

            2. 6. 2023

            PETÍCIA

            Zatiaľ sme našom webe nezdiaľali žiadnu petíciu, ale táto petícia je výnimkou. Jedná sa o petíciu proti povinnému zavedeniu 3 vyučovacích hodín TSV do všetkých škôl s odkladom 2 roky pre školy, ktoré nemajú telocvične. Nespochybňujeme snahu predkladateľov týmto krokom zlepšiť pohybové schopnosti žiakov, no spôsob akým to chcú urobiť, je pre školy nezrealizovateľný - našu nevynímajúc. Nebránime sa ani 5 hodinám TSV na základných školách, teda aby TSV bola každý deň, len nech sa to nežiada 3 mesiace pred začiatkom nového školského roka a bez potrebného materiálneho a personáloneho zabezpečenia. Navyše :

            1. znižuje to dostupnosť iných zavedených disponibilných hodín, ktoré si školy roky tvorili a budovali v rámci profilácie - teda pribudne nám v škole 20 hodín TSV, ale zároveň budeme musieť niekomu zo súčasných učiteľov tých 20 hodín zobrať...jedine, že 3. hodinu TSV budú učiť neodborne učitelia MAT, SJL, ANJ, KNB....

            2. kapacitné dôvody telocvične nám umožňujú využitie telocvične v plnom režime od 0-tej hdiny po 7-mu hodinu už pri 2 povinných hodinách TSV. Kde budeme učiť 3. hodinu TSV? Buď ako teóriu v triede alebo ako hru "kráľu, kráľu daj vojáčka" v popoludňajších hodinách na školskom dvore...

            3. všetky doterajšie zákony týkajúce sa škôl prešli cez ministerstvo školstva a odborné diskusie zainteresovaných. Prijímanie zákonov zasahujúcich do štátneho vzdelávacieho programu cez parlament sú nesystémovým krokom.

            Systémové prvky vyžadujú kvalitnú prípravu a nie opatrenia, ktoré sa nedajú v dnešných podmienkach škôl zrealizovať. Aby sme nemuseli tieto problémy riešiť v auguste, pripájame sa k petícii adresovanej poslancom NR SR, ktorí sa budú hlasovaním snažiť prelomiť veto p. prezidnetky, ktorá tento návrh nepodpísala. Ďakujeme za každý podpis pod touto petíciou.

            Vedenie Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v Prešove

            Odkaz na petíciu: 

            https://www.peticie.com/peticia_proti_povinnemu_zavedeniu_3_hodiny_telesnej_a_portovej_vychovy_v_kolach 

          • Hviezdy Prešova sú z našej školy

            2. 6. 2023

            Od roku 2008 mesto Prešov realizuje projekt Hviezdy Prešova. Zámerom projektu je odmeniť tých žiakov prešovských škôl, ktorí robia radosť nielen svojim rodičom, ale vďaka mimoriadnym schopnostiam, talentu a výsledkom  v súťažiach reprezentujú aj svoju školu a šíria dobré meno mesta Prešov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

            V tohtoročnom 15. ročníku zvíťazili v kategórii vedomosti dvaja žiaci našej školy. Počas osláv Medzinárodného dňa detí v Záhrade umenia, 1.6. 2023, prevzali z rúk primátora mesta Ing. Františka Oľhu a vedúceho odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Ing. Igora Hodžiu cenu Marko Balčák a Krištof Franko, žiaci primy A. Boli vybraní z mnohých návrhov žiakov zaslaných zo všetkých prešovských škôl. Vyhodnotenie uskutočnila  11-členná odborná komisia dňa 19. 5.2023. 

            Viac informácii na: http://www.skolskyurad.presov.sk/oznamy/hviezdy-presova--ocenovanie-presovskych-skolakov.html

            Blahoželáme.

          • Chlapci našej školy bronzoví medailisti

            2. 6. 2023

            Posledný májový víkend sa v Trenčíne uskutočnili Majstrovstvá Slovenska mladšej prípravky vo florbale. Na spomínanej udalosti napísali krásny príbeh s bronzovým zavŕšením chlapci reprezentujúci FCB Mikuláš Prešov, ktorého kostru tvoria žiaci z našej školy. Pod tento výnimočný úspech, ktorý bude chlapcov motivovať do ďalšej nielen športovej kariéry, sa rozhodujúcou mierou podpísali z triedy 2.A Marek Biath, Peter Kollár, Richard Lipták, Matej Mikluš, Dávid Reich a z 1.B Michal Ondrej.

            To, že naša škola je na bronzových chlapcov hrdá, prezentoval aj pán riaditeľ, ktorý sa s medailistami stretol v priateľskom rozhovore...

          • Po 3 rokoch je tu opäť skvelá akcia.

            26. 5. 2023

            ŠKOLA RODINE, RODINA ŠKOLE.

            Po 3 ročnej pauze si chceme opäť pripomenúť krásne chvíle, ktoré sme spolu zažívali na podujatí ŠKOLA RODINE, RODINA ŠKOLE. Už budúci piatok 2.6.2023 sa od 15,00 hod. stretneme na vystúpení žiakov ŠKD a žiakov CZUŠ sv. Mikuláša v priestoroch areálu školy. Po skončení vystúpenia cca o 16,00 hod. sú pre žiakov pripravené súťaže a ukážky práce záchranných zložiek (záchranari, dobrovoľní hasiči). Pre súťažiacich je pripravená sladká odmena, pre rodičov malé občerstvenie (koláčik, kávička...). Samozrejme nebude chýbať ani skákací hrad. Srdečne pozývame rodičov a starých rodičov na spoločné neformálne stretnutie, ktorým si chceme pripomenú dôležité postavenie rodiny v našej spoločnosti ako aj Deň detí, Deň rodiny, Deň matiek a blížiaci sa Deň otcov. Tešíme sa vás. 

          • Rozlúčkové obrady

            25. 5. 2023

            V utorok 23.5.2023 vo veku 89 rokov zomrel  košický emeritný arcibiskup Mons. Alojz Tkáč. Posledná rozlúčka so zosnulým arcibiskupom Tkáčom bude v utorok 30. mája o 10:30 v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Pochovaný bude pri kardinálovi Jozefovi Tomkovi v krypte Dómu pod oltárom.

            Kondolenčná kniha bude v košickej katedrále od stredy 24. mája. Rakva s pozostatkami bude k poslednej úcte vystavená v pondelok 29. mája od 10:00 do 20:00. V deň pohrebu sa v Košiciach rozozvučia všetky zvony. Na obradoch sa môže zúčastniť aj verejnosť, pred dómom bude obrazovka so živým prenosom.

            Mons. Alojz Tkáč plne podporoval aktivistov a podporovateľov vzniku prvej prešovskej cirkevnej školy, ktorá po veľkom boji a úsili všetkých zainteresovaných otvorila svoje brány 1.9.1991 ako Základná škola sv. Mikuláša. Aj v nasledujúcich rokoch bol dynamizujúcim prvkom jej rozvoja a modernizácie a svoje skúsenosti potom pretavil do budovania ďaľších cirkevných škôl v Košickej arcidiecéze. 

            Odpočinutie večné daj mu Pane a svetlo večné nech mu svieti. Nech odpočíva v pokoji. Amen.

          • Pozvánka

            25. 5. 2023

            Naplnení radosťou a vďačnosťou za nového pastiera v našej Cirkvi vám oznamujeme a zároveň pozývame na kňazské svätenie 17.6.2023 (sobota) v Košiciach so začiatkom o 10,00 hod. Medzi tohtoročnými novokňazmi bude aj náš absolvent Šimon Škvarko (Jarovnice 3, 08263 Jarovnice). Zároveň všetkých pozýva na primičnú svätú omšu, ktorú bude sláviť dňa 25.6.2023 v kostole Povýšenia sv. kríža v Jarovniciach, časť Močidlany so začiatkom o 10,00 hod. Srdečne blahoželáme a vyprosujeme hojnosť darov Ducha svätého v náročnej, no tak potrebnej službe sviatostného kňazstva. 

        • Stredoškolská ekologická konferencia
          • Stredoškolská ekologická konferencia

            23. 5. 2023

            Po úspešnej reprezentácií školy žiakmi sexty A na celoštátnom kole SOČ sa im naskytla ponuka,ktorá sa neodmieta. A tak sa v dňoch 19. - 21. 5. 2023 zúčastnili 1. ročníka Stredoškolskej ekologickej konferencie: Budúcnosť je zelená, ktorá sa uskutočnila v Starej Lesnej. Všetkým účastníkom konferencie z celého Slovenska boli veľmi blízke green-témy a environmentálne problémy, ktoré trápia ľudí po celom svete. Počas nabitého 3-dňového programu sme toho veľa stihli. Počas konferencie sa uskutočnili diskusie na ekologické témy. Veľkým obohatením programu boli aj prednášky  bývalej ministerky financií Brigity Schmögnerovej (Zelená transformácia a ekonomické zájmy) a pána klimatológa Alexandra Ača (Klimatická kríza a spravodlivosť). V druhej častiprogramu si účastníci prednášali o svojich environmentálne zameraných projektoch. Z našej školysa konferencie aktívne zúčastnili Matej Kmec, Jozef Jabczun spolu s Alexom Kanderkom a Anna Pénzešová (Amavet klub 957). Súčasťou programu bola aj prechádzka do neďalekej Tatranskej Lomnice.  Tí, ktorým nie je ekológia ľahostajná, veľmi radi uvidíme na budúcoročnej konferencií. M. Kmec

          • Beseda v materskej škole na tému Kamarátka včela medonosná

            23. 5. 2023

            Dňa 2. 5. 2023 sa v spolupráci s Materskou školou v Nižnej Šebastovej uskutočnila beseda snázvom Kamarátka včela. Organizátorom tejto besedy bol Matej Kmec zo sexty A,ktorý sa tejto problematike venuje aj vo svojom vedeckom výskume. Cieľom akcie bolouskutočniť osvetu aj pre tých najmenších. Počas besedy sa deti oboznámili s nezastúpiteľnýmvýznamom včiel a ich produktov pre ľudí. Taktiež sa oboznámili s prácou včelára a pomôckami, ktoré pri tom používa. Na deti čakalo aj zopár tvorivých aktivít, ako aj kontrolné otázky, ktoré zvládli na jednotku. V závere besedy mali deti možnosť ochutnať rôzne druhy medov.Beseda bola realizovaná v spolupráci s Amavet klubom 957. M. Kmec

          • ERASMUS + znova na našej škole.

            22. 5. 2023

            S radosťou oznamujeme, že  od 1. septembra 2023 štartujeme nový Erasmus+ projekt  KA122 s partnerskou školou vo Francúzsku a vzdelávacou akadémiou ELA v Taliansku. Informácie o projekte budeme od júna 2023 pravidelne zverejňovať na stránke školy. Na obrázku je logo, ktorého autorom je žiak Filip Havrila z triedy septima B. V čase projektu a mobility vo Francúzsku bude SR oslavovať 20. výročie vstupu do EU. Logo symbolizuje, ako nám Francúzsko podáva „ našu „ chýbajúcu hviezdičku do úplnosti európskeho kruhu a zároveň vyjadruje rozmanitosť a rešpekt kultúrneho dedičstva krajín .

          • Prijímacie skúšky 2023

            19. 5. 2023

            V zmysle metodických pokynov MŠVVaŠ SR zverejňujeme poradie uchádzačov o prijatie na Gymnázium sv. Mikuláša v Prešove od školského roku 2023/2024. Všetci uchádzači, ktorí majú v poradí uvedené PRIJATÍ dostanú dnes ROZHODNUTIE O PRIJATÍ. Už dnes až do 24.5. môžu potvrdiť cez EDUPAGE nástup na našu školu, resp. nástup na inú školu. Uchádzači, ktorí majú v poradí uvedené NEPRIJATÍ dostanú dnes ROZHODNUTIE O NEPRIJATÍ, voči ktorému sa môžu prostredníctvom EDUPAGE odvolať do 5 dní do 24.5.2023. O odvolaní môže rozhodnúť v prípade posunu poradia riaditeľ školy (autoremedúra), v druhom stupni zriaďovateľ školy. V prípade nejasností kontaktujte z.r.š. Vlastu Kopčákovú na vlastakopcakova@zsgmikpresov.sk alebo na 051/7465802.

        • Za históriou...
          • Za históriou...

            18. 5. 2023

            Dva školské dni po sebe, piatok a pondelok, sme využili na dejepisné exkurzie. Prvý deň naša cesta smerovala so žiakmi piatych ročníkov do Krajského múzea v našom meste, kde sme si v priestoroch Rákocziho paláca cez projekt Škola v múzeu systematicky preopakovali „Čo sú vlastne dejiny“. Následne sme obdivovali etnografickú expozíciu – šarišskú dedinu s jej bolesťami i radosťami, jej farbami, vôňou...

            Druhý deň sme navštívili obec Nižná Myšľa. Žiaci šiesteho ročníka a ich rovesníci z primy mohli po vystúpení z autobusa vkročiť do priestorov miestneho Obecného múzea, ktoré ponúka z vykopávok lokality európskeho významu množstvo kostených, kamenných, hlinených či kovových artefaktov. Archeologické a kultúrne pamiatky reprezentujú región. Náš sprievodca, rovnako ako my, mal možnosť zažiť zvedavé pohľady a množstvo otázok aj v miestnom archeoskanzene. Komentovaná prehliadka žiakov udržala v pozornosti až do konca. Aj keď sme pobyt v skanzeneprežili v chladnom a veternom počasí, domov sme si odniesli autentický zážitok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Za históriou....

        • Projekt DiscoverEU
          • Projekt DiscoverEU

            18. 5. 2023

            Srdečne blahoželáme študentom  Šimonovi Horváthovi, Diane Klimovičovej a Andree Durkáčovej  zo septimy A , ktorí sa stali úspešnými uchádzačmi v projekte DiscoverEU, ktorý patrí k programu Erasmus+ a ponúka mladým ľuďom príležitosť cestovať po Európe a spoznávať jej obyvateľov, históriu a kultúru. Vybraní účastníci dostanú európsky preukaz mládeže DiscoverEU a cestovný poukaz  Discover EU. O svoje cestovateľské zážitky sa musia následne podeliť na sociálnych médiách – Instagrame, Facebooku či Twitteri, prípadne urobiť prezentáciu vo svojej škole alebo komunite. 

            Ak sa chcete o programe dozvedieť viac a v budúcnosti sa doň zapojiť, sledujte jeho stránku https://youth.europa.eu/discovereu_sk , na ktorej nájdete všetky potrebné informácie. 

        • Školský vzdelávací zájazd Anglicko- Ilfracombe
          • Školský vzdelávací zájazd Anglicko- Ilfracombe

            12. 5. 2023

            Študenti nášho gymnázia a ZŠ spolu so študentmi Gymnázia svätej Moniky sa v dňoch 23.4 -30.4. zúčastnili zájazdu do anglického mesta Ilfracombe na pobreží Severného Devonu. Výlet sme odštartovali dlhou cestou autobusom, ktorá však podľa nás stála za to. Po príchode si nás ochotne prevzali miestne rodiny, u ktorých sme ostali počas celého pobytu. Doobeda sme navštevovali miestnu školu Channel School, ktorá bola vytvorená špeciálne pre zahraničných študentov. V popoludňajších hodinách sme objavovali rôzne pamiatky Anglicka ako napríklad rybársku dedinku Clovelly, kde sme si mohli pozrieť pôvodnú architektúru, alebo aj Tintagel Castle, s ktorým sa viaže povesť o kráľovi Artušovi a kúzelníkovi Merlinovi. Okrem toho sme absolvovali pešiu túru v národnom parku Exmoor v meste Lynmouth a Lynton, kde sa takisto nachádzajú útesy Valley of Rocks. V rámci Ilfracombe sme sa v prvý deň vybrali na pláž Tunnels Beaches- tunely stavané waleskými baníkmi na inak nedostupné pláže. Cestu sme zakončili celodennou návštevou Londýna, kde sme sa pozreli napríklad na Piccadilly Circus, Tower Bridge, London Eye, Big Ben, Buckingham Palace, Čínsku štvrť a Westminster Abbey. Tento pobyt pomohol mnohým študentom v zlepšení ich angličtiny, stretli sme sa s rôznymi anglickými prízvukmi a precvičili si komunikáciu v anglickom jazyku. Všetkým nám priniesol veľa nezabudnuteľných zážitkov. Andrea Durkáčová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský vzdelávací zájazd Anglicko- Ilfracombe.

          • „Tri groše v ŠKD“

            12. 5. 2023

            Viete, ako sa dá vyžiť z troch grošov?

            Tak toto tajomstvo nám počas jedného piatkového popoludnia v ŠKD odhalilo Divadlo Portál.

            Telocvičňu obklopila fantastická atmosféra,  klubkáčikovia vytvorili nadšené interaktívne publikum.

            Veríme, že múdrosť a skromnosť ľudovej rozprávky  očarila aj srdiečka našich najmenších.

        • Zem a MY
          • Zem a MY

            12. 5. 2023

            Prosíme Ťa, Bože, z vysokého neba,

            nech nám nechýbajú voda a kus chleba...

            Ani MY v mikulášskom školskom klube  nezabúdame na ďakovné činy adresované našej milovanej Zemi.

            Tentokrát sme sa jej  štedrosť  snažili opätovať  drobnými skutkami čistenia, tvorenia, vysádzania, a samozrejme, uvažovania pred vlastným „zrkadlom“.

            Milá Zem, veríme, že iskra ochoty  bude sprevádzať všetky ľudské kroky.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zem a MY.

        • Biologická olympiáda - celoštátne kolo B a okresné kolo D
          • Biologická olympiáda - celoštátne kolo B a okresné kolo D

            10. 5. 2023

            19.- 21. 4.2023 sa v Bratislave uskutočnilo celoštátne kolo biologickej olympiády v kategórii B. Súťažiaci si mohli okrem obhajoby svojich vlastných projektov pozrieť aj práce ostatných zúčastnených. Zároveň sa zúčastnili exkurzie do NPR Devínska Kobyla (Sandberg) ktorá je významným paleontologickým náleziskom. V pieskových stenách Sandbergu tiež hniezdi početná kolónia nádherných včelárikov zlatých, ktoré však ešte neprileteli zo svojich zimovísk. Súťaž sa skončila slávnostným vyhlásením výsledkov. Úspešní riešitelia by sme mali byť prijatí na Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského. Z našej školy sa súťaže zúčastnil Martin Babinčák z triedy Kvinta A, ktorý sa stal úspešným riešiteľom a umiestnil sa na 6. mieste v B kategórii. Odporúčam aj iným žiakom z našej školy aby sa zúčastnili mimoškolských aktivít, o to viac ak ich daná oblasť zaujíma.  Pomôže im to pri príjímačkách na vysoké školy, získajú skvelé zážitky a poznajú zaujímavých ľudí. Stačí sa len do toho pustiť a učitelia našej školy (ako aj v mojom prípade pani učiteľka Miriam Feretová ktorá mi pomáhala s mojím výskumom) im v tom s radosťou pomôžu.
            Martin Babinčák  

            20.4.2023 sa v Prešove uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D. V teoreticko-praktickej časti nás reprezentovali 2 žiaci prímy A: Matúš Sabol a Viktória Onuferová. Obaja boli úspešnými riešiteľmi. V projektovej časti na 1. mieste skončil Krištof Franko a na 2. meste Marko Balčák. Blahoželáme.

            M. Feretová

        • Študentská vedecká konferencia UK 2023 a Cena rektora UK pre našu školu
          • Študentská vedecká konferencia UK 2023 a Cena rektora UK pre našu školu

            4. 5. 2023

            24.apríla 2023 prebehla na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave študentská vedecká konferencia eŠVK PriF UK, ktorá je určená študentom bakalárskeho, magisterského a doktorandského stupňa štúdia s prírodovedným zameraním. Konferencie sa môžu aktívne zúčastniť aj študenti stredných škôl a gymnázií. Práce v rámci stanovených tematických okruhov neboli tento rok z dôvodu rekonštrukčných prác na fakulte prezentované, ale konferencia prebehla v online priestore. Dosiahla vysokú odbornú úroveň. Po úspešnom zaradení projektov do zborníka prác nasledovala prezentácia prác, kde našu školu reprezentovali Lívia Šmalecová (oktáva B), Matej Kmec a Anna Pénzešová (sexta A).

            Svoje práce mali možnosť prezentovať formou prednášky alebo posteru. Formu prednášky si vybrala Lívia Šmalecová (kategória biológia). Formou posteru svoje práce prezentovali Matej Kmec a Anna Pénzešová. V oboch formách súťažiaci odpovedali po obhajobách projektov na otázky odbornej komisie. Námaha priniesla ovocie. Okrem nových poznatkov a skúseností si naši študenti odniesli aj hlavnú Cenu rektora Univerzity Komenského: Anna Pénzešová. Link: https://fns.uniba.sk/studium-old/svk/ocenenia-pre-najlepsich/. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník študentskej konferencie 2024 a pozývame všetkých, aby sa k nám pripojili .A. Pénzešová (Amavet klub 957)

    • Kontakty

      • Katolícka spojená škola sv. Mikuláša
      • 051/7465+klapka....................................... riaditeľ školy RNDr. Marcel Tkáč 801*** z.r.š. pre Gymnázium PhDr. Kopčáková Vlasta, PhD. a zrš. pre ZŠ RNDr. Melegová Bibiana 802*** riaditeľstvo CZUŠ 803*** zborovňa 804*** ekonomické odd. 805*** vedúca ŠJ 806*** vrátnica 807*** kabinet SJL+DEJ 808*** kabinet ZŠ 1.posch. 809*** kabinet ZŠ prízemie 800*** kabinet GEO 812*** kabinet CUJ 813*** sklad učebníc 814*** kabinet KNB 815*** kabinet BIO 816*** kabinet TSV 817*** školník 820*** zborovňa CZUŠ 821*** kabinet ŠKD 822*** knižnica 823*** Web školy: www.zsgmik.sk
      • Duklianska č.16, 080 01 Prešov skolasvm@zsgmik.sk, riaditel@zsgmik.sk Slovakia
      • IČO 17080151
      • DIČ 2021241035
      • 0918732441 - riaditeľ školy.......................... 0949289717 - zást. r.š. pre Gymnázium..... 0907399353 - zástupca r.š. pre ZŠ
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje