• Misijný týždeň 2023

            9. 11. 2023

            Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch aj tento rok sme prežili úžasný Misijný týždeň. Podpora Pápežských misijných diel na území afrického Beninu bola tento rok mimoriadne veľká. Vďaka štedrosti našich žiakov a ich rodičov a vďaka podpore a štedrosti našich zamestnancov sa tento rok vyzbierala rekordná suma 2350€ - viď priložený ďakovný list. Tento rok nás navštívil aj misionár z Bolívie, františkán Vavrinec Vadkerti. Počas záujimavej prednášky mohli žiaci získať aj zaujímavé darčeky a ceny, ktoré so sebou priniesol. Ešte raz veľmi pekne ďakujeme za vašu podporu. Do zvyšných dní roku 2023 vyprosujeme hojné Božie požehnanie. Atmosféru Misijného týždňa si môžete pozrieť na fotografiách v priloženom albume TU.

          • Exkurzia v Združenej tkanivovej banke LF UPJŠ v Košiciach

            8. 11. 2023

            V pondelok 6.11.2022 sa na prehliadke Združenej tkanivovej banky  zúčastnili vybraní žiaci septimy A:  Sára Kucková, Alžbeta Pekľanská, Dorota Reguliová, Jozef Jabczun a Anna Penzešová organizovanej v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Združená tkanivová banka je vedecko-výskumným pracoviskom zaoberajúca sa regeneračnou medicínou. Hneď pri vstupe do laboratórií nás ohúrili moderné priestory a technológie. Počas celej akcie sme sa pohybovali v ochranných pomôckach. Boli sme oboznámení s postupmi a metódami využívanými pri spracovaní tkanív, izolácii buniek a terapeutickom využití buniek pri modelovaní degeneratívnych ochorení v in vitro podmienkach. Počas celej prehliadky nás doprevádzal veľmi milý personál, ktorý nám dal aj príležitosť vyskúšať si pipetovanie, konzistenciu chrupky, synoviálnej membrány a tuku v laminárnom boxe a veľa ďalších vecí. 

            Naše dojmy z exkurzie:

            „Návšteva ZTB bol nesmiemy zážitok. Pozorovať  ako prebieha  reálny výskum, kde všade sa dajú jeho výsledky použiť  bolo veľmi zaujímavé a interaktívne.“ (Alžbeta Pekľanská)

            „Som vďačná, že máme na Slovensku ľudí, ktorí sú ochotní vyjsť zo svojho denného stereotypu, aby mohli obohatiť mladých ľudí. A o to viac, keď sme vo veku kedy “hľadáme”, kde naše kroky budú pokračovať.“ (Sára Kucková) 

            „Som veľmi rada, že som sa mohla exkurzie zúčastniť. Dozvedela som sa veľa nových informácií o bunke a rôznych spôsoboch, ako sa pracuje s tkanivami. Najviac sa mi páčili časti kolena, ktoré sme si mohli detailne poprezerať a uchopiť.“ (Anna Penzešová)

            Ďakujeme pani učiteľke RNDr. Miriam Feretovej za sprostredkovanie a  možnosť zúčastniť sa tohto podujatia a RNDr. Lucii Slovinskej za sprievod pri prehliadke. 

            Žiaci 07A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Združenej tkanivovej banke LF UPJŠ v Košiciach.

          • Každý pár sa počíta

            6. 11. 2023

            Toto cestou vás chceme požiadať o pomoc a podporu pre deti utečencov, ktorí sú ubytovaní v záchytnom tábore v Sečovciach. V tomto zariadení sú ubytované iba rodiny s deťmi, ktoré často po dlhej ceste nemajú žiadnu obuv alebo majú poškodenú a nevhodnú obuv. Ak máte doma staršiu obuv, ktorú nepoužívate no ešte by sa dala použiť, nevyhadzujte ju a doneste ju k nám do školy. Súrne potrebujeme obuv pre deti od 1 do 12 rokov - prezuvky, kroksy, papuče, obuv na zimu...Každý pár sa počíta.

            Zbierka trvá od utorka do piatka 10.11.2023. Prinesenú obuv môžete odovzdať do krabice vo vestibule školy alebo na 2. poschodí pri kabinete cudzích jazykov (p.u.J. Sukovská).

            Vopred ďakujeme za každú pomoc.

          • Edukačné vzdelávanie v divadle Viola

            3. 11. 2023

            V mesiaci október sa triedy 05A, 07A, 08A, 08B zúčastnili  edukačného vzdelávania v divadle Viola formou divadelnej inscenácie HOMO-LIBERTAS-LEX (JA,NOVINÁR) a následného workshopu s lektorkami zážitkového vzdelávania. Študenti mali možnosť aktívne sa zapojiť do diskusie s právničkou, prípadne participovali na kreatívnych aktivitách. Zažili netradičné vzdelávanie, ktoré bolo zábavné, súčasne aj edukačné. Odniesli si podnetné dopoludnie a príjemnú formu výuky.

          • Nové športoviská s podporou PSK

            2. 11. 2023

            V roku 2023 sa naša škola uchádzala o podporu v rámci Výzvy predsedu PSK projektom "O skok ďalej", ktorý riešil opravu nefunkčného doskočiska a rozbežiska na skok do diaľky. Projekt bol podporený sumou 3.000€ z rozpočtu PSK a v posledných dňoch sme finišovali s jeho realizáciou. Partnerom projektu bola aj atletická akadémia RUN is FUN, ktorá sa stala úspešnou v rámci Výzvy poslancov PSK. Ich projekt "Bezpečne na športovisku" bol podporený sumou 1600€ a prostredníctvom tejto sumy sme spoločne ako partneri revitalizovali staré ihrisko osadené novými hracími prvkami a to zlepšením bezpečnosti dopadovej plochy a  úpravou okolia ihriska. Finančná spoluúčať obidvoch subjektov na spomínaných projektoch bola vo výške 20%. Veríme, že aj s vašou podporou budeme naďalej úspešne pokračovať vo zveľaďovaní školského prostredia našej školy.  

          • Košický Matboj

            2. 11. 2023

            Aj tento rok sa naši starší študenti zúčastnili matematickej súťaže Košický Matboj.

            V konkurencii 48 družstiev z celého Slovenska sa tím v zložení J.Verčimák 05A , M. Babinčák a J. Balčák, obaja z 06A, umiestnili na 36.mieste.

            Druhý tím v zložení M.Bombara, K.Klimovičová, S.Moravčík a E.Szantová., všetci z 06A, sa umiestnili v prvej dvadsiatke, a to na peknom 19.mieste.

            Obom tímom blahoželáme a prajeme im ešte veľa ďalších úspechov.

          • Krajské kolo Festivalu vedy a techniky pre Prešovský a Košický kraj

            24. 10. 2023

            V piatok 20.10.2023 sa uskutočnilo na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach krajské kolo AMAVET  Festivalu vedy a techniky pre Prešovský a Košický kraj. Celkový počet prezentovaných projektov bol 63 (z mnohých stredných škôl oboch krajov),  z čoho našu školu reprezentovalo rekordných 15 projektov (z iných škôl to boli 1-2 projekty). Z nich až 10 projektov postúpilo na celoštátne finále, ktoré sa uskutoční 8.11.-10.11.2023 v Bratislave v rámci Týždňa vedy a techniky. Sme veľmi vďační všetkým žiakom za účasťa reprezentáciu školy. A taktiež našej pani učiteľke RNDr. Miriam Feretovej za jej úsilie a trpezlivosť pri príprave toľkého počtu projektov (11), Mgr. J. Tkáčovej (1) a Mgr. J. Bujdoósovej (3). Na celoštátnom finále FVAT, ktoré sa uskutoční od 8.11.-10.11.2023 v priestoroch výstaviska Incheba Expo v Bratislave nás budú reprezentovať títo žiaci: O1A - Z. Feretová, T. Molnárová, O2A- J. Lichvárová, V. Onuferová, L. Jurušová, K. Krištofová, M. Balčák, F. Franko, V. Hasarová, K. Bauerová, O4A - N. Mišenková, E. Polčová, T. Kucko, J. Berko, O6A - M. Babinčák, S. Moravčík, O7A - R. Barilla, S. Kucková, Š. Hudačko, J. Jabczun, A. Pekľanská, D.Reguliová, A. Pénzešová. Alex Kanderka a Jozef Jabczun získali hlavnú cenu dekana Prírodovedeckej fakulty. Dojmy súťažiacich, ktorí sa zúčastnili súťaže prvýkrát:

            „Pred obhajobou som mala trému, ale vďaka tejto skúsenosti som ju prekonala. Prekvapil ma aj celkový záujem ostatných súťažiacich, ktorí sa pri mojom posteri zastavili. Bolo super spoznať mladých ľudí s podobnými záujmami a vypočuť si aj ich prezentácie.“ D. Reguliová

            „Bola som trochu v strese, keďže išlo o moju prvú väčšiu súťaž. Bála som sa toho ako to bude prebiehať, akí tam budú ľudia,… no naozaj zbytočne. Všetci tam boli veľmi milí, mali pochopenie a bolo to naozaj super. Viacerí mi môj projekt pochválili a zaujalo ich to, na čom som pracovala. Modlila som sa o to, aby som mohla postúpiť,a keď vyhlásili moje meno, tak to bol úžasný pocit.“ A. Pekľanská

            „Teším sa, že z našej školy išlo toľko projektov. Úroveň súťaže sa neustále zvyšuje. A som hrdý na našich najmenších, ktorým sa podarilo postúpiť na celoštátne kolo.Vidím v nich veľký potenciál.“ Š. Hudačko

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Krajské kolo Festivalu vedy a techniky pre Prešovský a Košický kraj.

          • Na „návšteve“ v Poľsku

            20. 10. 2023

            Asi všetci poznáme legendárny príbeh o meste Trója a jeho dobytí. Podobne opevnené mestá  sa však stavali aj v severnej časti Karpatskej kotliny na území Slovenska, Maďarska aj Poľska. My sme sa na jedno z takýchto stredísk, praveké a zároveň aj včasnostredoveké, rozhodli navštíviť a neľutujeme. Skoršie vstávanie ráno v deň exkurzie sa ako problém  prestalo javiť už v autobuse, kde sme sa zišli skupina super ľudí z viacerých tried nášho gymnázia, aj keď cesta k cieľu bola viachodinová, prebiehala v radosti a bezprostredne.

            „Karpatská Trója“, účel našej cesty, bola k nám štedrá. Do témy nás voviedol  videodokument. Po ňom sme sa rozdelili do dvoch skupín a nasledovalo viac ako hodinové vdychovanie atmosféry osady z doby bronzovej a slovanského hradiska, priamo v autentických uličkách archeoparku. Exteriéry aj interiéry nám hodnoverne priblížili spôsob života našich predkov, aj vďaka lektorovi to bol audiovizuálny i mentálny návrat v čase do minulosti. Rovnako nás obohatili aj pôvodné artefakty z miestnej archeologickej lokality či verné repliky nachádzajúce sa vo vnútornej muzeálnej expozícii, ktoré nám boli odprezentované na záver exkurzie.

            Piatkový deň v Archeologickom parku v Trzcinici sme obohatili o návštevu mesta Krosno a cestou domov sme navštívili i národnú kultúrnu pamiatku na slovensko-poľskom pohraničí - pamätník na Dukle. Študentom sme teda urobili exkurz aj do novodobých dejín. Vskutku vydarený deň...

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Na „návšteve“ v Poľsku.

          • Stromy európskeho priateľstva „The trees of European friendship“

            19. 10. 2023

            Spolupráca 3 európskych škôl: Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v Prešove (SLOVENSKO),  IC Piero Gobetti v Caltagirone (TALIANSKO) a Ceip Sebastian de Cordoba v Ubede (ŠPANIELSKO) sa tvorivo premietla do zrealizovaného projektu. Prezentoval sa strom typický pre danú krajinu a jeho využitie pre spoločnosť. Lipa malolistá za Slovensko, „Karob“ svätojánsky chlieb za Taliansko a olivovník za Španielsko.

            „V našej triede 5. A sme robili super projekt. Volal sa „Stromy európskeho priateľstva“. Na tento projekt sme sa pripravovali spolu s p. učiteľkou Zlackou a p. učiteľkou Čičvákovou. Zúčastnili sa na ňom  talianski, španielski žiaci a my zo školy sv. Mikuláša v Prešove. V stredu 11.10. 2023 sme sa všetky tri krajiny pripojili cez internet a rozprávali sa spolu po anglicky. Striedali sme sa pri počítači. Navzájom sme sa predstavovali, rozprávali o lipe a púšťali sme zaujímavé video, ktoré sme pripravili. Video si môžete pozrieť TU. Komunikácia s Talianmi a Španielmi sa nám veľmi páčila. Zaspievali nám aj piesne vo svojom jazyku, ktoré boli veľmi zaujímavé. Na konci nášho spojenia sme so spolužiakmi išli pred školu a symbolicky sme zasadili malý strom lipy. Bol to pekný zážitok vidieť žiakov z iných krajín a rozprávať sa s nimi po anglicky. Vyrábať projekt a všetky prípravy boli zábavné.“  (Zuzka Krajčiová a Zojka Sedláková , 5.A)

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Stromy európskeho priateľstva „The trees of European friendship“.

             

          • Pasovanie prvákov – klubkáčikov.

            18. 10. 2023

            V piatok  13.10.2023 boli prváci pasovaní za naozajstných klubkáčikov. Ich prvou úlohou bolo naučiť sa hymnu ŠKD pod vedením tretiakov. Následne sa deti zabavili pri pohybových aktivitách a názornej ukážke ako kultúrne stolovať. Deti si vzájomne pomáhali a podporovali sa. Po úspešnom zvládnutí všetkých úloh zložili sľub a veľkou ceruzou boli pasovaní za klubkáčikov. Odmenou za usilovnosť  im bol malý darček - čelenka, ktorú pre nich vyrobili deti z 3.A, 3B a 3.C. Tí sa zhostili úlohy organizátora akcie naozaj výborne a aj vďaka nim mali prváci peknú a veselú pasovačku.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Pasovanie prvákov –klubkáčikov..

          • Milión detí sa modlí ruženec.

            18. 10. 2023

            Dnešný deň okrem nosenia oblečenia v žltej farbe (prežívame misijný týždeň a v dnešný deň sme modlitby obetovali za obyvateľov Ázie) priniesol aj spoločnú modlitbu sv. ruženca v priestoroch našej školy v rámci celosvetovej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec. K tejto iniciatíve sa pridávame každý rok, no tento rok bol špecifický v tom, že z celej akcie pripravila TV LUX krátku reportáž, ktorá bude odvysielaná vo večernom spravodajstve tejto televízie vo štvrtok 19.10. od 20,00 hod

          • Múzeum židovskej kultúry

            12. 10. 2023

            V utorok sme s triedou sexta A navštívili priestory Slovenského národného múzea, konkrétne stálu expozíciu Múzea židovskej kultúry v Prešove. Pani Mihoková, lektorka múzea, nás voviedla do sveta, ktorý funguje tak blízko nás,  no predsa je odľahlý. Život zo  „susednej ulice“, avšak vzdialený od našich tradícií či kultúry.

            V prvej časti našej návštevy nám bola predstavená zaujímavou formou minulosť Prešovskej židovskej náboženskej obce, participácia občanov tejto komunity na fungovaní spoločnosti ako v Rakúsko-Uhorskej monarchii, tak v Československej republike. Ako intro k výstave predmetov každodenného života, dokumentov i artefaktov výtvarného umenia to zapôsobilo motivujúco. Samotná výstava nám o to viac ukázala, že čas strávený v priestoroch ortodoxnej synagógy bol veľmi dobre využitý. S radosťou som to vybadal na tvárach žiakov našej školy. Že sa tejto dimenzii otvárali, lebo nás nové poznanie obohacuje. Aktuálnejšie v časoch, keď je Izrael vo vojenskom konflikte.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum židovskej kultúry.

          • Európsky deň jazykov

            3. 10. 2023

            „26.9. 2023 sme sa ako škola pridali k oslave Európskeho dňa jazykov. Deň sme začali svätou omšou a pokračovali aktivitami na vyučovacích hodinách. Celá svätá omša prebiehala v rôznych cudzích jazykoch – angličtina, nemčina, taliančina, francúzština a ruština. Po omši sme ochutnali turecký chlieb a tradičné čokoládové muffiny, ktoré sme priniesli ako obetné dary. Mali sme možnosť vziať si aj záložky s vlajkami rôznych krajín a s citátmi. Na vyučovacích hodinách sme mali rôzne aktivity: hľadali sme slová v troch cudzích jazykoch, priraďovali sme pozdravy ku krajinám, robili cudzojazyčný kvíz, zisťovali sme význam učenia sa cudzích jazykov, spoznávali sme základné frázy v cudzích jazykoch susedných štátoch a tiež pátrali, koľkými jazykmi hovoria niektorí slávni herci, športovci, či speváci. Európsky deň jazykov sa nám veľmi páčil. Radi si ho zopakujeme. „ (Noemi Čižmáriková, Miriam Goboňová a Chiara Kehl, 5.B) 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov.

          • AMORIS program pre manželov

            2. 10. 2023

            V sobotu a nedeľu 14. a 15. októbra sa v priestoroch našej školy uskutoční skvelý program (seminár) AMORIS určený pre manželov. Viac o obsahu a témach seminára nájdete na priloženom plagáte. Celým programom vás prevedie uznávaný odborník a manželský poradca Ján Zajíček z Česka. Počas trvania programu je zabezpečený animačný program pre deti. Nezabudnite sa registrovať na www.amoris.sk do nedele 8.10.2023.

          • Exkurzia Poliankovo

            29. 9. 2023

            Dňa 14.9.2023 žiaci 7.A spolu s p. učiteľkami Martinou Bartkovou a Annou Piskurovou navštívili Digitálnu galériu Poliankovo, kde sa spája umenie s modernými technológiami ako je virtuálna realita, 3D projekcie, tieňohra a podobne. Žiaci mali možnosť zúčastniť sa dvoch výstav. Jedna z nich bola inšpirovaná literárnou klasikou Antoina de Saint-Exupéryho. Dielo Malý princ si mohli vychutnať v novom, originálnom spracovaní českej ilustrátorky Elišky Podzimkovej. Druhá výstava s názvom Dialóg s Planétou bola vytvorená v spolupráci so slovenským dokumentaristom Pavlom Barabášom. Vďaka technológiám sa žiaci mohli preniesť na najvyšší vodopád sveta či skúmať krásy slovenskej jaskyne Domica. Mohli sa dotknúť slovenských hôr netradičným spôsobom a vnímať krásu našej Zeme z inej perspektívy.

          • CESTA k sebe

            27. 9. 2023

            Ak ste rodič a hľadáte cestu k svojmu dieťaťu v tínedžerskom veku neváhajte a využite skvelú ponuku. Už teraz v októbri v Prešove. Nezabudnite na prihlásenie.Bližšie info na plagáte a prihlasovanie TU.

          • Európsky deň jazykov

            25. 9. 2023

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov si vás dovoľujeme pozvať na rannú sv. omšu so začiatkom o 7,30 hod. v kaplnke školy. Liturgické texty v cudzích jazykoch budú pripravené pre každého účastnika. Hosťom bude o. František Telvák. Srdečne pozývame. 

          • Simulované študentské parlamentné voľby

            22. 9. 2023

            Vo štvrtok 21.septembra mali možnosť študenti nášho gymnázia hlasovať v simulovaných parlamentných voľbách, ktorých garantom je Rada mládeže Slovenska. Prvovoliči ale aj mladší študenti, ktorí dovŕšili vek 15. rokov si vyberali politické strany a ich kandidátov. Voľbám predchádzali diskusie a prednášky s tematikou typológie slovenských politických strán.

            Volebnú komisiu tvorili študenti septimy a oktávy, výsledky volieb boli spracované a odoslané do volebného centra, ktoré ich spracuje a celoslovenské výsledky oficiálne oznámi v sobotu 23.septembra o 9:00 hod. na stránke www.studentskevolby.sk.

            Výsledky študentských parlamentných volieb na našej škole si možete pozrieť TU.

            Svojou volebnou účasťou študenti vyjadrili, že im záleží na budúcnosti našej krajiny a jej smerovanie im nie je ľahostajné.

            Prvovoličom želáme šťastnú ruku a rozumné rozhodovanie aj v reálnych voľbách 30. septembra.

        • V Európskej súťaži mladých vedcov AMAVET na 3. mieste
          • V Európskej súťaži mladých vedcov AMAVET na 3. mieste

            21. 9. 2023

            (tlačová informácia, Bratislava, 20.09.2023)

            Najvyššie ceny Európskej únie pre mladých vedcov boli vyhlásené počas slávnostného odovzdávania cien EUCYS v Bruseli. Po päťdňovej súťaži 136-tich mladých vedcov z 36 krajín na stupňoch víťazov aj slovenskí mladí vedátori. Alex Kanderka a Jozef Jabczun (s projektom Sorpcia a fytoremediácia PCBs a ťažkých kovov a ich vplyv na fyziologické procesy rastlín) získali krásne tretie miesto! Na súťaž EUCYS postúpili z celoslovenského finále 25. ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET 2022 (FVAT).

            Súťaž mladých vedcov EÚ (EUCYS - EU Contest for Young Scientists) založila Európska komisia v roku 1989, aby podnietila spoluprácu medzi mladými vedcami a dala im šancu nechať sa viesť najprominentnejšími európskymi výskumníkmi.

            Marc Lemaître, generálny riaditeľ Generálneho riaditeľstva pre výskum a inovácie, uviedol: „EUCYS je o oceňovaní nadšenia, vášne a zvedavosti budúcej generácie jasných myslí v Európe, ktorá hľadá nové riešenia našich najnaliehavejších výziev. Podpora vedeckých talentov znamená silné vedúce postavenie Európy vo výskume a inovácii. Gratulujeme všetkým víťazom a súťažiacim a veľa šťastia na vašej ceste k objavovaniu.

            Študenti prezentovali 85 rôznych projektov medzinárodnej porote, ktorá bola zložená z 22 vysokokvalifikovaných vedcov a inžinierov s celosvetovou reputáciou vo vybraných odboroch. Porote predsedala Dr. Mariya Lyubenova z Európskeho južného observatória. Víťazné projekty získali odmenu v celkovej výške 62 tisíc EUR, vrátane štyroch prvých cien vo výške 7 000 EUR, štyroch druhých cien vo výške 5 000 EUR, štyroch tretích cien vo výške 3 500 EUR a prestížneho štipendia a návštev EIROforum, CERN, ESA atď.

            Vedúcou delegátkou našich reprezentantov z AMAVET-u bola Mgr. Mária Babinčáková, Ph.D.: „Z hlavného mesta Európskej únie sa na pár dní stal Brusel hlavným mestom mladých vedcov. EUCYS je súťažou, kde sa vášeň mladých ľudí pre vedu spája bez ohľadu na ich rozdiely, pôvod a možnosti. Táto súťaž ukazuje mladým, že tvrdá práca a námaha má zmysel a že pracovať na sebe stojí za to. Byť minulý týždeň v kolektíve mladých mi bolo znova cťou a verím, že takto o rok v Katowiciach, budeme znova s hrdosťou reprezentovať Slovensko a AMAVET.“

            Finalisti a víťazí celoslovenského finále festivalu AMAVET, ktorí pokračujú so svojimi vedátorskými projektami na súťažiach vo svete, prichádzajú každoročne s hlbokými dojmami. Veď o tom svedčia aj teraz pocity oboch našich reprezentantov.

            Najskôr Alex Kanderka: „Každý deň sme strávili 6 hodinami prezentovaním našich projektov pred odbornou porotou, ktorú tvorilo 22 vedcov s celosvetovým renomé. Prvotný stres však rýchlo vystriedali príjemné diskusie a konštruktívna kritika sa prejavila vo forme rád a tipov do budúcich výskumov. Nikdy predtým som nemal príležitosť tak podrobne diskutovať o fotosyntéze, a od chlorofylu, fotosystému II a biofyzikálnych parametrov sa dostať až po biochémiu a neurovedy.

            EUCYS však znamenal omnoho viac ako len vedecká súťaž. Bol to úžasný spôsob, ako spoznať rovnako nadšených rovesníkov, ktorých by som inak nikdy nepoznal. Teraz mám "science buddies" vo všetkých kútoch sveta - od ďalekej Južnej Kórey a Číny cez rôzne európske krajiny, ako Poľsko, Holandsko, Francúzsko a Portugalsko, až po Veľkú mláku v USA a Kanade.  Počas celého podujatia sme navštevovali stánky, vymieňali sme si nálepky s našimi tvárami, vzájomne sme prezentovali naše výskumy, a tak sme si budovali sieť európskych vedcov. Pri našom stánku sa zastavilo veľa ľudí. Najviac sa im páčili ukážky sorpčných materiálov, hlavne naša vlastná organická zmes, ale aj ukážka agarových platní. Okrem našich bioremediačných metód ich zaujal aj náš goralský kroj, ktorý sme si na posledný deň obliekli. "Highlightom" pobytu bolo určite ranné fotenie na Grand Place a pred sochou Manneken Pis v tradičných "kalapoch" a "krpcoch". Spoločné aktivity s ostatnými účastníkmi, ako návšteva centra mesta, belgická večera, rozlúčková party a karaoke, mi len potvrdili, že vedci nie sú len zavretí v laboratóriách, ale vedia si aj užívať svoj úspech. 3. miesto je pre nás obrovskou motiváciou pokračovať v našom výskume a veriť, že naša budúcnosť má ešte veľa perspektív.“

            Aké sú pocity Jozefa Jabczuna: „Bol som veľmi prekvapený všetkými ostatnými súťažiacimi, ktorí boli nielen veľmi milí, ale aj ich projekty boli na vysokej úrovni. Medzi nimi som si našiel veľa nových priateľov pochádzajúcich či už z Česka, Holandska alebo Írska. Na súťaži ma milo prekvapili porotcovia, ktorí boli profesionálni a bolo vidieť, že sú odborníci v oblasti nášho projektu. Zároveň sa mi páčilo aj mesto, kde sa súťaž konala, Brusel. Je veľmi pekné, a hlavne obrovské, museli sme dávať pozor, aby sme sa nestratili. Celkovo hodnotím moju skúsenosť veľmi pozitívne a rád by som sa tam vrátil aj nabudúce.“

            Treba zdôrazniť, že na výsledkoch našich mladých vedcov sa podieľajú ich učitelia a slovenskí odborníci, ktorí doslova dobrovoľnícky odovzdávajú svoje skúsenosti ich budúcim nasledovníkom. Nakoniec tu sú ich slová vďaky: „Radi by sme sa poďakovali pani učiteľke RNDr. Miriam Feretovej z Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v Prešove za koordináciu projektu a organizácii AMAVET za mentoring a komplexnú prípravu na súťaž. Vďaka patrí aj celej Katedre mikrobiológie na UPJŠ v Košiciach, menovite doc. RNDr. Petrovi Pristašovi, CSc., RNDr. Ley Nosáľovej, PhD. a Mgr. Soni Brestovičovej za umožnenie výskumu na pôde univerzity a odbornú pomoc, ako aj OEI FCHPT STU a ÚREV FAPZ SPU. V neposlednom rade ďakujeme aj Mgr. Jánovi Sarvašovi za odborné rady a odovzdanie skúseností. Náš výskum bolo možné uskutočniť vďaka grantovému programu Za zdravý a čistý kraj Nadácie VSE.“

            Významnými Partnermi FVAT okrem slovenských univerzít a SAV sú SEPS a Nadácia Allianz.

            Ján Nemec

            __________________________________________________________________________________

            Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) - Laureát Ceny za vedu a techniku 2018 v kategórii Popularizátor vedy - je záujmové občianske združenie, ktoré funguje na princípe neziskovej organizácie už 32 rokov! Združuje 4.000 aktívnych členov v 56-tich kluboch po celom Slovensku, ktoré pozitívne ovplyvňujú ich budúcu profesiu. Počas svojej existencie stál pri zrode mnohých úspešných projektov, ktoré sú zamerané na neformálne vzdelávanie mladých ľudí a naďalej prináša inšpirácie a rozvíja mladé talenty, podporuje dobré nápady a pomáha získavať hodnotné skúseností. Kluby pracujú v oblasti astronómie, robotiky, informatiky, biotechnológie, vied o zemi a v rôznych iných vedných disciplín. Medzi hlavné aktivity patria organizovanie Festivalu vedy a techniky AMAVET, Festival štyroch živlov AMAVET, interaktívna konferencia Junior Internet, celoslovenské kolo svetovej robotickej súťaže RoboRAVE, multidisciplinárny online seminár LaBáK, Cesty za vedou - do vedeckých inštitúcií, letné tábory, Zvedaví vedci, Anjeli deťom.

            Od apríla 2018 je AMAVET „Centrum ďalšieho vzdelávania vedátorov“ (CVV). Projekt v rámci Operačného programu Ľudské zdroje napĺňa ambíciu 32-ročných skúsenosti Asociácie pre mládež, vedu a techniku v oblasti neformálneho vzdelávania podieľať sa na rozvoji  potenciálu mladých ľudí v oblasti vedy a techniky. Cieľom projektu CVV je zvýšenie záujmu mladých ľudí o prírodné a technické vedy a rozvoj ich kľúčových kompetencií pre lepšie uplatnenie sa na trhu práce.

            V roku 2018 sa AMAVET aktívne zapojil do procesu zvýšenia digitálnej gramotnosti na Slovensku. Začal spolupracovať s IT Asociáciou Slovenska a stal sa aj členom Digitálnej koalície. AMAVET spolupracuje so slovenskými univerzitami, Slovenskou akadémiou vied, strednými a základnými školami, Združením Slovenských vedecko-technických spoločností a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. V AMAVET-e pracuje množstvo dobrovoľníkov z radov vedcov, vysokoškolských a stredoškolských učiteľov a študentov.

            AMAVET má široké spektrum medzinárodnej spolupráce. Je členom mládežníckej organizácie MILSET (Mouvement International pour le Loisir Scientifique Technique) so sídlom v Paríži. V rámci členstva rozvíja spoluprácu s podobnými asociáciami v Nemecku, Belgicku, Španielsku, Maďarsku, Českej republike, Poľsku, vo Francúzsku a aj v mimoeurópskych krajinách.

            Viac na www.amavet.sk.

    • Kontakty

      • Katolícka spojená škola sv. Mikuláša
      • 051/7465+klapka....................................... riaditeľ školy RNDr. Marcel Tkáč 801*** z.r.š. pre Gymnázium PhDr. Kopčáková Vlasta, PhD. a zrš. pre ZŠ RNDr. Melegová Bibiana 802*** riaditeľstvo CZUŠ 803*** zborovňa 804*** ekonomické odd. 805*** vedúca ŠJ 806*** vrátnica 807*** kabinet SJL+DEJ 808*** kabinet ZŠ 1.posch. 809*** kabinet ZŠ prízemie 800*** kabinet GEO 812*** kabinet CUJ 813*** sklad učebníc 814*** kabinet KNB 815*** kabinet BIO 816*** kabinet TSV 817*** školník 820*** zborovňa CZUŠ 821*** kabinet ŠKD 822*** knižnica 823*** Web školy: www.zsgmik.sk
      • Duklianska č.16, 080 01 Prešov skolasvm@zsgmik.sk, riaditel@zsgmik.sk Slovakia
      • IČO 17080151
      • DIČ 2021241035
      • 0918732441 - riaditeľ školy.......................... 0949289717 - zást. r.š. pre Gymnázium..... 0907399353 - zástupca r.š. pre ZŠ
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje