• Záver školského roka 2023/2024

            2. 7. 2024

            Záver školského roka priniesol veľa zaujímavého sprevádzaného slovami vďaky, uznania a povzbudenia. Bol to čas vďačnosti a lúčenia, zároveň však aj čas bilancovania a vytyčovania nových cieľov .

            Po rozlúčke štvrtákov s triednymi učiteľkami nasledovala štvrtková rozlúčka s našimi deviatakmi pri celoškolskej svätej omši. Hneď potom nasledovalo divadelné predstavenie Jana z Arcu žiakov LDO CZUŠ sv. Mikuláša pod vedením Mgr. Annamárie Jerigovej pre žiakov nášho gymnázia. V piatok sme sa spoločne so žiakmi z Gymnázia sv. Moniky zúčastnili na slávnostnom Te Deum v Konkatedrále sv. Mikuláša. Slávnostné chvíle umocnil hudobný sprievod nášho speváckeho zboru Hlasy pre nebo. A potom vysvedčenia, obed a nástup na vytúžené prázdniny. Viac vo fotogalérii TU.

            Vďaka Ti Pane za všetko. Sv. Mikuláš oroduj za nás.

          • EXKURZIA ako sa patrí

            2. 7. 2024

            V tomto pre aktivity v exteriéri priaznivom období sme sa vybrali na exkurziu „z Techniky“ do Čierneho Baloga. Teda, aby som to ešte upresnil, naša prvá zastávka bola v Hronci. Krásna dedinka medzi Breznom a Podbrezovou, blízko lyžiarskeho strediska Osrblie, nám ponúkla zažiť prepravu na koľajniciach spôsobom, o ktorom sme dosiaľ niektorí len čítali. Na cyklodrezinách. Po poučení ako dreziny fungujú sme sa vydali na päťkilometrovú trasu, pričom v sedle bicyklov v stúpaní si miesto zastali chlapci. Polhodinový výstup nám dal pekne zabrať. Na obratisku sme si dostatočne oddýchli, presmerovali cyklodreziny na spiatočnú cestu (čo bola pre nás rovnako obohacujúca praktická skúsenosť) a tentokrát s dievčenským riadením sa vrátili do depa.

            Po príchode do Čierneho Baloga, kde sme sa ubytovali,  nás čakal kotlíkový guľáš, oddych a poobedňajší výstup na Urbanov vrch, kde sa nachádza lyžiarsky vlek a úžasná hojdačka o rozmeroch 7x6m. Na mieste bol nádherný výhľad.

            Utorkové dopoludnie sme spolu strávili na Čiernohronskej železnici. Vláčikom v povodí Hrona sme na lesnej železnici na trati Čierny Balog - Dobroč prešli cez futbalové ihrisko, unikát, aký nikde inde vo svete nemajú. V Dobroči sme zasa navštívili rozhľadňu Pustý vrch, kde sme si pekný výhľad na Balog spestrili malým kvízom z geografie. Cesta vláčikom späť do východiskovej stanice bola poslednou netradičnou činnosťou našej exkurzie. 

            Richard Lipták

          • Erasmus plus...Francúzsko 2024

            29. 6. 2024

            Kde je vôľa, tam je cesta.

            Vôľou  pracovať navyše, tvoriť, zapájať sa do projektových aktivít a rozvíjať predovšetkým svoje jazykové zručnosti to všetko začalo a skončilo vysnívanou cestou do mestečka Derval vo Francúzsku.

            25 žiakov učiacich sa francúzštinu z tried tercia až sexta sa po celoročnej práci v dňoch 5. až 16. júna zúčastnili skupinovej mobility v rámci projektu Erazmus+.

            Pre povinnú prestávku na ceste sme si vybrali Štrasburg, kde sídli Európsky parlament, ktorému vďačíme za program Erazmus+. Prehliadka parlamentu a rokovacej sály počas týždňa eurovolieb a v roku 20. výročia vstupu SR do EU bude pre nás o to pamätnejšia.

            Na konci cesty nás v Derval privítala naša slovenská vlajka vejúca na partnerskej škole St. Joseph College, aby sme sa najbližších 10 dní cítili v škole ako doma. Skutočne sme zažívali srdečné privítanie tak v škole ako aj v rodinách.

            Počas týchto dní zažili žiaci aj učitelia typické francúzske školské prostredie, vyučovanie, mimoškolské aktivity, francúzsku kuchyňu, život francúzskych rovesníkov s ich rodinami, poniektorí kultúrny šok, smútok za domovom a najbližšími ale aj kopec zábavy.

            Školské aktivity doobeda striedali  poobedňajšie a víkendové exkurzie po Bretónsku, Normandii aj pobreží Atlantiku. Naozaj platí, že raz vidieť je 100krát lepšie ako počuť.

            Ani sme sa nenazdali a nadišiel čas odovzdania certifikátov pre účastníkov a rozlúčky so školou a rodinami.

            Čerešničkou na torte bola zástavka na spiatočnej ceste domov v Paríži, kde to už všetko dýchalo blížiacou sa olympiádou. Sme si istí, že žiaci, ktorí si raz vytiahnu na maturitnej skúške tému Paríž, zmaturujú na jednotku. Výhľad na nočný Paríž z 300 metrovej výšky z Eiffelovej veže stál naozaj za to.

            Veľká vďaka patrí programu Erazmus+  a  Národnej agentúre v Bratislave, skvelým koordinátorkám projektu Mgr. Danke Kuchárovej a Mgr. Jane Sukovskej ako aj podpornému tímu na čele s p. riaditeľom, p.u. Jozefom Vojtekom a skvelými šoférmi z firmy p. Kušníra z Lipan. Viac fotografií vo fotoalbume.

            Zostavili – Veronika Šibová a Marcel Tkáč

             

          • Čitateľská anglická olympiáda v 5.B

            27. 6. 2024

            Triedne kolá anglických čitateľských olympiád uzatvárame pre tento školský rok v triede 5.B. Po úspešnom absolvovaní testu zameraného na čítanie s porozumením anglických kníh "Survive" alebo "Sally's phone" a následnej prezentácie knihy v angličtine poznáme víťazov. 1.miesto - Anna Jerigová, 2. miesto - Matej Hasara a 3. miesto - Miriam Goboňová. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri štúdiu angličtiny! Čitateľskú olympiádu zabezpečili vyučujúce: Lýdia Zlacká a Martina Bartková.

          • Kľúč od pevnosti

            27. 6. 2024

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kľúč od pevnosti.

            V dňoch od 14.-16.6.2024 sa štyria žiaci z triedy O7A vybrali do Starej Ľubovne na súťaž s názvom Kľúč od pevnosti. V sprievode pani učiteľky Lucii Medoňovej sa títo žiaci: Martin Verčimák, Dávid Petra, Sára Kucková a Alžbeta Pekľanská pokúsili zdolať náročné úlohy, ktoré boli preň pripravené. Museli siahnuť na dno svojich síl, prekonať svoje strachy, nakopnúť kondičku, aby všetkých 15 úloh zvládli v čo najlepšom čase a so splneným cieľom – získať kľúč. Nesmieme zabudnúť podotknúť to, že do tejto súťaže sa naša škola zapojila prvýkrát a bojovala proti ďalším 13 školám z celého Slovenska aj Česka. Naším žiakom sa podarilo získať 4. miesto, za ktoré im nesmierne gratulujeme. Ponúkame vám aj zopár dojmov od našich súťažiacich:   

            Súťaž bola úžasné, ale neskutočne náročná. Bojovali sme najviac ako sme vedeli a myslím si, že 4. miesto je úžasné, nakoľko sme netušili do čoho ideme. Verím, že na ďalší rok to bude ešte lepšie a opäť si odtiaľ prinesiem mnoho vtipných zážitkov. (Alžbeta Pekľanská)

            “Kľúč od pevnosti” bola jedinečná a vzrušujúca skúsenosť. Uskutočnila sa v blízkosti hradu Stará Ľubovňa, ktorá dodala podujatiu špeciálnu atmosféru. Súťaž sa skladala z viacerých disciplín, ktoré preverili nielen našu fyzickú kondíciu, ale aj tímovú spoluprácu a strategické myslenie. Na súťaži sme sa zúčastnili ako tím spolužiakov, ktorých odhodlanie a súťaživosť sa im vrátila v podobe 4.miesta. (Dávid Petra)

            Celá táto súťaž bola pre mňa nová a obohacujúca skúsenosť. Vykročila som do nepoznaného, kde jediné čo som vedela bolo, že idem so skvelým tímom. Vážnosť súťaže sme si začali uvedomovať, keď organizátori ďakovali učiteľom, že nás intenzívne rok pripravovali. A potom sme tu boli my, ktorí sme sa týždeň predtým dohodli, že vôbec ideme. Nakoniec, po celom tom prekonávaní samých seba a svojeho strachu, to celé skončilo nad naše očakávania. Ako tím aj s pani učiteľkou sme mali nádherný a radostný čas. Ďakujem za príležitosť! (Sára Kucková)

            Cela súťaž bola veľmi dobre zorganizovaná a my ako tím sme si ju veľmi užili. Siahli sme na dno našich síl a stalo to za to! Mne osobne sa veľmi páčilo, že súťaž bola v Starej Ľubovni - v meste, ktoré mi je blízke. Ďakujem! (Martin Verčimák)

          • Ocenenie žiakov cirkevných škôl v arcidiecéze

            24. 6. 2024

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ocenenie žiakov cirkevných škôl v arcidiecéze.

            Každoročne sú vybraní žiaci a študenti katolíckych škôl Košickej arcidiecézy ocenení za reprezentáciu a výborné výsledky v súťažiach, či za mimoriadne študijné výsledky alebo za ich príkladný vzor správania sa pre ostatných spolužiakov. V tomto roku prebehlo oceňovanie v Košiciach 19.júna. Stretnutie sa začalo svätou omšou v Kostole Ducha Svätého a pokračovalo spoločenským posedením v priestoroch Hotela Centrum.

            Svätú omšu pre žiakov a študentov slúžil košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. Z jeho rúk si prebrali žiaci aj ďakovné listy a drobnú pozornosť. Z našej školy toto ocenenie získali Anna Pénzešová (septima), Patrik Anderko (kvarta), Noemi Čižmáriková (5.B) a Miriam Goboňová (5.B). Blahoželáme!

            Ocenením žiakom prajeme, aby svoje talent naďalej zúročovali v štúdiu a pri konaní dobra.

          • Prestížne ocenenie župana PSK Svetlo poznania (Lux Mentium) a prezentácia študentskej vedeckej práce na Biology Fair

            24. 6. 2024

            Prešovský samosprávny kraj (PSK) ocenil najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl z Prešovského kraja. Slávnostné odovzdávanie plakety Lux Mentium za reprezentáciu kraja a dosiahnuté výnimočné výsledky v aktuálnom školskom roku sa uskutočnilo 17.6.2024 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

            "Je potešením vyzdvihnúť našich úspešných, kreatívnych a talentovaných žiakov, ktorí nám robia fantastické meno nielen za hranicami kraja, ale aj Slovenska svojimi mimoriadnymi úspechmi v predmetových olympiádach či iných súťažiach. Všetci laureáti si zaslúžia našu pozornosť, ako aj ich významné výsledky, ktoré dosiahli," povedal počas odovzdávania ocenení predseda PSK Milan Majerský.

            Plaketu Lux Mentium - Svetlo poznania dostalo v tomto školskom roku 15 študentov. Šesť z Prešova a po jednom z Bardejova, Humenného, Horného Smokovca, Kežmarku, Lipian, Popradu, Starej Ľubovne, Svitu a Vranova nad Topľou. O návrhu na ocenenie rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva Úradu PSK.

            Jedným z ocenených bol Matej Kmec (07A), vďaka jeho odhodlaniu a vynikajúcim úspechom, ktoré dosiahol počas svojho štúdia účasťou na mnohých celoslovenských kolách predmetových olympiád a účasťou na medzinárodnej výstave ESI v Mexiku. V príhovore za ocenených boli vyzdvihnutí učitelia bojujúci v tejto dobe proti dezinformáciám, podnecujúci k dôvere k odborníkom, tolerancii a vzájomnému pochopeniu. Oceňovania sa zúčastnila aj pani učiteľka Miriam Feretová, ktorá stojí za mnohými úspechmi študentov na našom gymnáziu.

            Prezentácia na Biology Fair

            Nasledujúci deň, 18. 6. 2024, sa Matej Kmec (07A) spolu s Katarínou Fabuľovou (08A) zúčastnili akcie popularizujúcej vedeckú študentskú prácu Biology Fair, ktorú organizovalo Gymnázium Konštantínova 2. Na tomto podujatí Matej prezentoval svoj výskumný projekt venovaný problematike medu, zatiaľ čo Katka sa venovala problematike kliešťov. Táto akcia sa stala inšpiráciou na tvorbu odborných prác aj u ďalších študentov gymnázií.

            Sme hrdí na úspechy našich študentov a tešíme sa na ich ďalšie kroky v oblasti vedy a vzdelania. Ich dvojitý úspech je dôkazom toho, že tvrdá práca, nadšenie a podpora zo strany školy môžu viesť k mimoriadnym výsledkom.

          • Návšteva duchovného správcu UPC v Trenčíne

            20. 6. 2024

            Koncom školského roka sme mali opäť príjemnú návštevu, do našej inštitúcie prijal pozvanie Juraj Sedláček, univerzitný kaplán v Trenčíne, duchovný správca UPC a vysokoškolský učiteľ. Pokojne mu môžeme dať titul aj sympatizant Školy sv. Mikuláša v Prešove, keďže jeho návšteva u nás nebola prvá.

            Ráno začal v našej kaplnke celebrovaním sv. omše, na ktorej nás obohatil ponaučením, príbehom o plastovom pohári a porcelánovej šálke. Plastový pohár sa každé ráno chvastal pred porcelánovými, že je nesmrteľný, nerozbitný. Aby svoje slová potvrdil, stále zoskočil dole na podlahu. Nevšímajúc si vytváranie jemných mikroprasklín po každom takom to páde, jedného dňa praskol. 

            V triedach sexta A a septima A náš hosť následne zdieľal svoje poznatky a skúsenosti z obsahu témy „Otcovstvo, vzťahy a zranenia v rodine“. V interakcii so žiakmi hodiny naberali rýchly spád. Ďakujeme za návštevu!

          • Dotkni sa vedy: Festival 4 živlov 2024 v Bratislave v znamení mladých talentov

            19. 6. 2024

            Celoslovenská súťaž, ktorá svojím jedinečným charakterom podporuje vedátorskú aktivitu žiakov. Festival 4 živlov slúži ako motivačný nástroj pre ďalšie vzdelávanie a budúce uplatnenie žiakov na trhu práce. Hlavným princípom festivalu je prostredníctvom tvorby vedeckých projektov podnietiť záujem žiakov o bádanie vo všetkých oblastiach života a vedy. Žiaci sa učia klásť si otázky typu „PREČO“ a hľadať odpovede na otázku „AKO“, čím si prebúdzajú prirodzenú túžbu po poznaní. V dňoch 13.-14. 6. 2024 sa 12 žiaci z našej školy zúčastnili tejto vedeckej projektovej súťaže: Zuzana Feretová a Tereza Molnárová (O1A), Teodor Bauer a Klára Bauerová (O2A), Krištof Franko (O2A), Juliana Lichvárová a Viktória Onuferová (O2A), Lea Jurušová (O2A) a Danka Blaščaková (P7B), Natália Mišenková a Ema Polčová (O4A), Timotej Kucko (O4A).

            Súťaž sa konala v Auréliu (zážitkovom centre vedy) a zúčastnilo sa jej 42 projektov. Pobyt v Bratislave nebol len o súťaži, ale hneď v prvý deň sme vláčikom Prešporáčikom s pútavým výkladom spoznávali krásy historickej Bratislavy. Navštívili sme vonkajšie priestory Bratislavského hradu a Národnej rady SR. Večer sme ešte navštívili obchodné centrum. Program druhého dňa bol taktiež zaujímavý; okrem prezentácií sme mali možnosť prejsť si výstavu prírodovedných expozícií, kde sme sa dozvedeli o Pytagorovej vete v praxi, lome svetla, zrakových klamoch a ďalších vedeckých javoch. Naše projekty sme prezentovali pred odbornou hodnotiacou komisiou, ktorá nám poskytla podnetné rady. V poobedňajších hodinách sa počas Science talk naše štyri dievčatá - Ema, Natália, Juliana a Viktória podelili o zážitky z vedeckej konferencie SAV v Smoleniciach a Festivalu vedy a techniky v Pardubiciach s ostatnými súťažiacimi.

            Vyvrcholením festivalu bolo vyhlasovanie výsledkov, kde víťazom sa stal Krištof Franko (O2A) s projektom "Zdravie na zápästí", ktorý získal 1. miesto.

            Tu sú dojmy súťažiacich:

            Zuzka Feretová a Terka Molnárová (O1A): Príjemná atmosféra, milí porotcovia, krásne počasie a nové priateľstvá nás sprevádzali počas pobytu v Bratislave. Nebojte sa zapojiť do vedeckých projektov, prináša to veľa bonusov.

            Lea Jurušová (O2A) a Danka Blaščáková (P7B): Najviac sa nám páčil vláčik Prešporáčik, vďaka ktorému sme spoznali pamiatky Bratislavy. Opäť to bola super skúsenosť, za ktorú ďakujeme.

            Teo Bauer (O2A): Som veľmi rád, že som si opäť vyskúšal byť na tejto súťaži. Výborne som sa najedol, objavil nový štýl obliekania a spoznal nových kamarátov.

            Krištof Franko (O2A): Poučujúce, inšpirujúce a obohacujúce, priateľská atmosféra, skvelé zážitky a pekné dievčatá. Som vďačný, že som vyhral a dostal užitočné rady, ktoré ma posunú vpred.

            Klára Bauerová (O2A): Som vďačná, že som bola opäť v Bratislave, spoznala nových ľudí, zažila kopec zážitkov a nabrala veľa inšpirácie. Jednoducho bolo tam naozaj super.

            Julka Lichvárová a Viki Onuferová (O2A): Veľmi sa nám to páčilo. Získali sme množstvo nových skúseností, veľa nových rád a chutilo nám v reštaurácii. Určite by sme tam chceli ísť aj na budúci rok.

            Ema Polčová a Naťa Mišenková (O4A): Teší nás, že sme mohli odprezentovať náš projekt aj na tomto festivale. Opäť nás to posunulo ďalej. Sme vďačné aj za možnosť prednášky Science talk. Spoznali sme nových ľudí, miesta, naučili sme sa množstvo zaujímavých vecí a zažili veľa krásnych zážitkov.

            Timotej Kucko (O4A): Chcel by som sa úprimne poďakovať za skvelú príležitosť zúčastniť sa tejto súťaže. Organizácia a príprava podujatia bola na vysokej úrovni, čo vytvorilo úžasnú atmosféru pre všetkých zúčastnených. Vďaka porotcom za objektívne hodnotenie a cenné spätné väzby, ktoré nám pomohli zlepšiť sa a inšpirovali nás k ďalšiemu rozvoju. Účasť na F4Ž bola pre mňa nesmierne obohacujúca a motivujúca skúsenosť. Získal som množstvo nových priateľov, rozšíril kritické myslenie, spoznal som Bratislavu a spravil niečo navyše pre svoj osobný rast aj pre spoločnosť.

            Veľké ďakujem patrí našim učiteľkám RNDr. Miriam Feretovej, Mgr. Jane Tkáčovej a Mgr. Judite Bujdosoóvej, ktoré nám pomáhali s našimi projektmi. Ďakujeme Amavet klubu 957, ktorý nám umožnil byť na tejto súťaži, a Matejovi Kmecovi za jeho organizáciu a sprevádzanie.  (Ema a Naťa 04A)

        • Týždeň čítania deťom v 1. B
          • Týždeň čítania deťom v 1. B

            19. 6. 2024

            „Rozprávka nevznikla preto, aby sa ňou uspávali deti, ale aby prebúdzala dospelých, aby pripomínala skutočné hodnoty zmysluplnej ľudskej existencie“.– Milan Rúfus

            V 1. B  sme nadviazali na našu úspešnú Noc s Andersenom a ďalej sme pokračovali v čítaní rozprávok aj v rámci projektu Celé Slovensko číta deťom. Počas dvoch týždňov deti oceňovali nezvyčajnú prítomnosť nezvyčajných hostí na vyučovaní. V knihochvíľke sa pri čítaní krásnych príbehov vystriedalo 6 rodičov, pán riaditeľ, pán kaplán, pani upratovačka i starší súrodenec.

            Úprimne ďakujeme za ich ochotu obetovať svoj čas a čítať deťom. Je nesmierne cenná a prispieva k ich rozvoju. Čítanie rozprávok umožňuje deťom lepšie pochopiť svet okolo seba, rozvíja fantáziu, jazykové schopnosti, podporuje empatiu a morálne hodnoty. V atmosfére rodiny spoločné čítanie rozširuje a prehlbuje komunikáciu medzi dospelým a dieťaťom, vytvára pocit bezpečia.

            Azda sa nám spoločne podarilo zasiať semienko presvedčenia do detskej mysle, že čítanie je niečo tak nádherné a že si bez čítania možno život ťažko predstaviť.

            Zita Sedláková

            Video ku týždňu čítania si môžete pozrieť TU.

          • Misijný koláč

            19. 6. 2024

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Misijný koláč.

            Pápežské misijné diela pozvali malých aj veľkých zapojiť sa do akcie Misijný koláč. Misijný koláč je zábavná a atraktívna pomoc chudobným v misijných krajinách. 

            Misijné zrnká našej školy a žiaci 1. a 2. stupňa ZŠ s radosťou vyrábali k predaju cukríkové muffiny. Misijné zrnko sv. Filomény z 1.A, 330. misijné zrnko z 1. B , misijné zrnko sv. Jána Pavla II. z 2.A a misijné zrnko bl. Carla Acutisa z 3.A predávali sladké misijné koláčiky s úsmevom na tvári.

            K dobrému dielu pridali svoje šikovné ruky nielen prváci, druháci, tretiaci a štvrtáci ZŠ ale aj  piataci, šiestaci, siedmaci či žiaci prímy. Veľké poďakovanie patrí triednym učiteľkám a vychovávateľkám za čas a pomoc pri príprave koláčikov.

            Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, pedagógom i nepedagogickým zamestnancom, ktorí finančne podporili misijnú výzvu zakúpením si misijného koláčika. Celková vyzbieraná suma pre hladujúce deti v Afrike je 523 eur.

            Dobrý skutok malých aj veľkých, ich odhodlanie pomáhať núdznym je vyjadrením dobroty a štedrosti sŕdc našich žiakov i učiteľov podľa vzoru patróna školy sv. Mikuláša.

            Veríme, že aj týmto spôsobom uskutočňujeme Ježišovu výzvu: „Blaženejšie je dávať, ako prijímať.“ (SK 20,35)

            Koordinátorka   Judita Kmecová

          • Regeneron ISEF 2024 v slnečnej Kalifornii aj s našou účasťou

            17. 6. 2024

            Regeneron ISEF 2024, tentokrát priamo v „meste anjelov“ v srdci slnečnej Kalifornie, Los Angeles, nezostal tento rok bez účasti našej školy a Amavet klubu č. 957. Na tejto najprestížnejšej medzinárodnej vedeckej súťaži, na ktorej sa stretlo takmer 2000 účastníkov zo 70 krajín sveta, nás reprezentovala už známa dvojica: Jozef Jabczun (septima) a Alex Kanderka. V kategórii Environmental Engineering (ENEV) predstavili svoj projekt MARS-PCB: Mikrobiálne asistovaná remediácia stabilizovaných polychlórovaných bifenylov, v ktorom vytvorili nielen efektívnu, ale hlavne regeneratívnu a cenovo dostupnú metódu na ozdravenie životného prostredia, a to využitím kombinácie rastlín, baktérií a aktívneho uhlia. Zo súťaže si chlapci odniesli množstvo zážitkov a kamarátstiev na celý život. Čo na tohtoročný ISEF hovoria?„ISEF bol fakt skvelý. Stretol som veľké množstvo veľmi milých a kompetentných ľudí. Tiež som získal dôležitý feedback na moju prácu. Zaujímavý bol výlet do Universal Studios. Prešli sme tam všetky atrakcie a dokonca sa mohli aj najesť zadarmo. Určite by som išiel znova!“ – Jozef Jabczun„Bolo by náročné vybrať iba jednu vec, pretože za týždeň obklopený takmer 1 700 účastníkmi zo 67 krajín človek zažije naozaj veľa! Účasť na ISEF-e ma presvedčila o jednom dôležitom bode – venovať sa vede má hlboký význam. Veda nepozná hranice, spája ľudí, vedcov z rozličných prostredí, národností a kultúr, dokonca aj tých s úplne odlišnými názormi a postojmi, ktorí by si možno inak nikdy nenašli cestu k vzájomnému porozumeniu. Vedecké poznanie však vytvára priestor, kde táto rozmanitosť nevedie k sporom, ale naopak, pomáha nájsť jedinečné riešenia problémov, ktoré trápia ľudstvo, a prispieva k udržateľnej budúcnosti. Najlepším zážitkom bolo pre mňa asi to, keď sme v stredu po náročnom hodnotení opustili halu a čakal na nás zástup stoviek učiteľov, rodičov, dobrovoľníkov a iných účastníkov, ktorí nám darovali obrovský potlesk. Bol poďakovaním nielen za podaný výkon v ten deň, ale hlavne za niekoľkoročnú snahu posunúť vedecké poznanie v našich odboroch vpred. Los Angeles Convention Center sme teda opustili ako skutočné hollywoodske hviezdy a presunuli sa do zábavného parku Universal Studios, kde už na nás čakal pestrý program.“ – Alex Kanderka„Hovorí sa, že za každým úspešným mužom stojí žena. V závere by sme preto veľmi radi vyzdvihli pani učiteľku RNDr. Miriam Feretovú, ako aj celú Katedru mikrobiológie na UPJŠ, konkrétne doc. RNDr. Petra Pristaša, CSc., Mgr. Soňu Brestovičovú a RNDr. Leu Nosáľovú, PhD. a poďakovali za všetok čas, energiu a podporu v labákoch i mimo nich, ktoré nám už niekoľko rokov venujú. To vy stetie skutočné holywoodske hviezdy!“ – Alex a JozefChlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu a prajeme veľa šťastia na ich budúcich cestách za vedou!

          • Víťazi v celoštátnej súťaži Zelený andel 2024

            4. 6. 2024

            Výsledky 7. ročníka celoslovenskej súťaže „Zelený andel“ 2024 za najlepší projekt v oblasti Ochrana a obnova životného prostredia sú známe. Podľa podmienok Fakulty prírodných vied UCM v Trnave sa zapojili na základe spolupráce so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania (ŠIOV), metodickým a odborným gestorom SOČ do súťaže žiaci, ktorí predložili projekt súvisiaci s Ochranou a obnovou životného prostredia. Tento rok oddelenie environmentálnych vied FPV, UCM v Trnave rozhodlo, že 1. miesto a smartfón získavali Jozef Jabczun (Katolícka spojená škola sv. Mikuláša v Prešove) so spoluautorom Alexom Kanderkom so SOČ projektom s názvom Mikrobiálna remediácia stabilizovaných polychlórovaných bifenylov. Získali tak ocenenie za najlepší projekt v oblasti Ochrana a obnova životného prostredia. Súťaž bola určená pre žiakov všetkých ročníkov študijných odborov gymnázií, študijných a učebných odborov stredných škôl a konzervatórií, ktorí na škole spracovali projekt SOČ.

            Žiaci sú členmi Amavet klubu 957 pôsobiacom na našej škole. Blahoželáme. 

          • Hviezdy Prešov

            3. 6. 2024

                V krásnom prostredí Záhrady umenia sa vo štvrtok 30.mája 2024 už po šestnástykrát konalo oceňovanie  mladých ľudí, ktorí robia niečo pre seba, pre školu a pre mesto Prešov. Dané podujatie je organizované z príležitosti Medzinárodného dňa detí pod záštitou Mestského úradu Prešov.

            Zámerom tohto projektu je odmeniť tých žiakov prešovských škôl, ktorí robia radosť nielen rodičom, ale vďaka mimoriadnym schopnostiam a talentu reprezentujú svoju školu a mesto Prešov. Doručené      nominácie boli posudzované v troch kategóriách: šport, vedomosti a umenie.

            A práve v kategórii športu si z rúk Mgr. Petra Krajňáka, druhého zástupcu primátora mesta Prešov,      odniesla ocenenie naša siedmačka Noemi Daňová. Noemi reprezentuje mesto Prešov v plávaní. V minulom roku sa stala dvojnásobnou  majsterkou Slovenska starších žiakov v kategórii 100 a 200 m prsia. Od mája 2024 je reprezentantkou SR v plávaní. Je členkou plaveckého klubu DSCP Prešov,

            Okrem toho, že dosahuje vynikajúce výsledky v športe na celoslovenskej úrovni, má výborné výsledky v prospechu vo všetkých predmetoch. Ťažkosti a neúspechy prekonáva pevnou vôľou, hodnotami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou jej života.

            Ocenenie je zdôraznením toho, že mestu nie sú nadaní mladí ľudia ľahostajní a že má záujem, aby v Prešove vyrastali talentovaní a vzdelaní ľudia.

               Noemi srdečne blahoželíme, prajeme jej pevné zdravie a naďalej krásne úspechy v škole a v plávaní.

          • Výhra v celoštátnej súťaži SPP Greenfluenceri a energia

            31. 5. 2024

            Nezisková organizácia Ekofond SPP v rámci vzdelávacieho programu Ekofond SPP pre budúcnosť v školskom roku 2023/2024 vyhlásila 2.ročník súťaže Greenfluenceri a energia.  Cieľom súťaže bola aktivizácia žiakov pod vedením koordinátora projektu, smerujúca k identifikácii problémov a problematických situácií z oblasti ochrany životného prostredia, výroby, prenosu a efektívneho využitia rôznych zdrojov energie. Ambíciou súťaže je inšpirovať k hľadaniu udržateľných riešení a podporovať korektné šírenie relevantných informácií medzi školskú a širšiu komunitu s využitím médií, najmä sociálnych sietí. Do súťaže sa prihlásilo 45 tímov, ktoré zabojovali o vzdelávacie predstavenie pre žiakov, finančnú výhru 1 000 eur pre školu a atraktívne ceny pre žiakov súťažného tímu a koordinátora projektu. Žiaci septimy A pod vedením RNDr. Miriam Feretovej sa stali jej výhercami s projektom Nové riešenia a šetrenie energie pri nakladaní s ťažkorozložiteľnými odpadmi, ktorí hľadali spoločne s ďalšími organizáciami nové spôsoby eliminácie ťažko rozložiteľného odpadu (PCB, ťažké kovy, polystyrén...), ktorý inak končí na skládkach a v spaľovniach, resp. ako nerozložiteľný odpad v ekosystéme. Kontaminácia životného prostredia syntetickými kontaminantmi patrí v súčasnosti k najzávažnejším environmentálnym hrozbám. Blahoželáme. 

          • Dôležité!!!

            30. 5. 2024

            Týmto vám oznamujeme, že možnosť vyhlásenia sa z obedov je v závere školského roka 2023/2024 možná:

            1. v prípade hromadného odhlasovania (zabezpečujú triedni učitelia) pre celé triedy, ktoré idú na exkurzie, resp. školské výlety len do 11.6.2024 (utorok).

            2. v prípade individuálneho vyhlasovania (zebezpečujú rodičia) len do 18.6.2024 (utorok).

            Odhlasovanie je časovo limitované z dôvodu koncoročnej uzávierky.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Exkurzia Vlkolínec

            29. 5. 2024

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Vlkolínec.

            V krásnom počasí sme sa tentokrát vybrali do pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry, do Vlkolínca. Dvojhodinová cesta autobusmi smerom k cieľu našej exkurzie prešla v družných rozhovoroch rýchlo, čoskoro sme už vyšľapávali z parkoviska do podhorskej osady zapísanej do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nádherná prírodná scenéria bez betónov či asfaltu navyše na nás pôsobila relaxačne až liečebne.

            Po prechádzke pomedzi zrubové objekty, typické pre našu stredoeurópsku oblasť, sme rozdelení do skupín navštívili domácu farmu s milými zvieratkami aj miestnu galériu. V budove bývalej školy sme si spolu s lektorom prešli dejinami obce, vypočuli od legiend očistenú verziu udalostí spájajúcich osadu s udalosťami druhej svetovej vojny. Z mnohých kuriozít spomeniem fakt, že Vlkolínec je dnes, napriek desiatky rokov trvajúcej snahe miestnych obyvateľov o osamostatnenie, len ulicou mesta Ružomberok, respektíve, že po spomínanej „ulici“ aj dnes môžeme vidieť miestnych obyvateľov zocelených ťažkými životnými podmienkami na bicykli aj vo veku po deväťdesiatke...

            Vlkolínec má svoje genius loci, je to miesto, kam sa chcete vrátiť.

          • Májové kvetinky

            28. 5. 2024

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Májové kvetinky.

            Malí misionári 1. A- misijné zrnko sv. Filomény z Misijného diela detí spojilo v mesiaci máj svoje drobné ruky k modlitbe Loretánskych litánií. Vrúcne ďakovali Panne Márii za jej materinskú ochranu. Pre Nebeskú Matku s radosťou tvorili nádherné kvety k jej úcte. Spolu s Božou Matkou a sv. Jozefom sa modlia aj modlitbu piatich prstov: za najbližších, učiteľov a vychovávateľov, za pápeža Františka, biskupov, kňazov, za choré a trpiace deti i za deti, ktoré sú obeťami vojny a násilia.

            Od septembra sa prváci pod vedením triednej učiteľky Judity Kmecovej zapojili do mnohých misijných aktivít: Farebný putovný ruženec, Dušičky, 3 výzvy sv. Mikuláša, Trojkráľová súťaž, Deti prajú deťom, Krížová cesta za deti v Afrike, Modlitba pred a po jedle, Ruky modlitby i Májové kvetinky. Za všetkymisijné súťaže a videá získali až tri misijné somáriky a dve ovečky. Patria k najaktívnejším z vyše 500 zrniek na Slovensku. Boli zverejnení aj v Katolíckych novinách.

            Zároveň boli zapojení do misijnej aktivity: Duchovná kytica za všetky deti sveta.Modlitby boli z posolstva pápeža Františka na prvý Svetový deň detí v Ríme, ktorý sa konal 25. a 26. mája 2024.

            „Drahé dieťa, si vzácne v Božích očiach. Chceme obnoviť seba a svet. Ježiš nám dáva k tomu silu, odvahua je nám stále nablízku. Začať môžeme jednoduchými krokmi – pozdravením iných, požiadaním o dovolenie, ospravedlnením sa či poďakovaním.Svet sa najprv premieňa pomocou malých vecí.

            „Zverujem Vám dôležité tajomstvo: aby ste boli skutočne šťastní, musíte sa modliť, veľa modliť a každý deň, pretože modlitba nás spája priamo s Bohom.

            Drahé deti, kráčajme vpred a majme radosť. Radosť je zdravím pre dušu.“Pápež František

    • Kontakty

      • Katolícka spojená škola sv. Mikuláša
      • 051/7465+klapka.......................................
        riaditeľ školy RNDr. Marcel Tkáč 801***
        z.r.š. pre Gymnázium PhDr. Kopčáková Vlasta, PhD. a zrš. pre ZŠ RNDr. Melegová Bibiana 802***
        riaditeľstvo CZUŠ 803***
        zborovňa 804***
        ekonomické odd. 805***
        vedúca ŠJ 806***
        vrátnica 807***
        kabinet SJL+DEJ 808***
        kabinet ZŠ 1.posch. 809***
        kabinet ZŠ prízemie 800***
        kabinet GEO 812***
        kabinet CUJ 813***
        sklad učebníc 814***
        kabinet KNB 815***
        kabinet BIO 816***
        kabinet TSV 817***
        školník 820***
        zborovňa CZUŠ 821***
        kabinet ŠKD 822***
        knižnica 823***

        Web školy: www.zsgmik.sk
      • Duklianska č.16, 080 01 Prešov
        skolasvm@zsgmik.sk, riaditel@zsgmik.sk


        Slovakia
      • IČO 17080151
      • DIČ 2021241035
      • 0918732441 - riaditeľ školy..........................

        0949289717 - zást. r.š. pre Gymnázium.....

        0907399353 - zástupca r.š. pre ZŠ
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje